Mystic AnneClaire

Energy Arts ~ Readings ~ Coaching

Mijmeringen

Mijn 'Mijmeringen' zijn gebaseerd op situaties die ik in mijn leven tegenkom en die ik vanuit een nieuw perspectief benader om op die manier nieuwe inzichten te krijgen. Ik nodig je uit om samen met mij te 'kijken met nieuwe ogen' naar alledaagse situaties...

Gezondheid

Gezondheid

Ben jij gezond?
Het tegengestelde van gezondheid is ‘ziek zijn’. Dat kan iets relatiefs simpels zijn als als een verkoudheid, maar ook griep of nog ernstiger ziektes.
Aan de andere kant, wanneer we kijken naar hoe goed of gezond we ons voelen, dan blijkt dat er meer bij komt kijken dan ‘gezond of ziek zijn’. Dan kan het zo zijn dat hoe we met onszelf omgaan ~ bijvoorbeeld of we goed voor onszelf zorgen, gezond eten, bewegen, genoeg tijd nemen voor onszelf; en niet in de laatste plaats hoe we met stress omgaan ~ voor een groot deel ons gevoel van welzijn bepaalt.

En wanneer het gaat over ons gevoel van welzijn ~ over ons goed voelen ~ dan blijkt dat veel factoren die hierop van invloed zijn eigenlijk onze eigen verantwoordelijkheid zijn. Tenslotte bepalen wij zelf hoe goed we voor onszelf zorgen, of we gezond eten, genoeg bewegen, tijd nemen om te genieten van het leven en ga zo maar door…
Dus wanneer het puur om een gevoel van welzijn gaat, dan zouden we ons de vraag kunnen stellen wat wij anders kunnen doen zodat we ons gevoel van welzijn kunnen vergroten.
Vaak blijkt dan dat we daarvoor de motivatie hebben zodra we ons minder goed voelen. Met andere woorden, zolang we ons relatief goed voelen is er meestal geen reden voor ons om onze levensstijl aan te passen.

Dat ligt anders zo gauw we ziek worden. Dan is zonder meer een bezoekje aan onze huisarts op z’n plaats om precies uit te laten zoeken wat ons mankeert. Zo gauw dat bekend is krijgen we vaak een behandelplan. Dat kan een goed advies zijn zoals eerst een weekje echt uitrusten, maar dat kan ook gaan over het krijgen van medicatie of een doorverwijzing naar een specialist.

Op zich is dat een goed traject!
Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat we daarmee de verantwoordelijkheid over onze gezondheid van ons af schuiven. “Maar de dokter is de expert!”

Nu is het zo dat doktoren en specialisten heel veel weten van ziektes, symptomen, behandelwijzen inclusief medicijnen etc. Maar vaak weten ze helemaal niets van hoe wij in het leven staan. Over de zaken die voor ons belangrijk zijn. Over obstakels die we in ons leven hebben overwonnen, over onze strijdvaardigheid… Maar al te vaak komen we in zo’n behandeltraject terecht in een hokje waar wij de ziekte zijn geworden…
En wanneer wij dan toch de verantwoordelijkheid willen nemen voor onze gezondheid ~ en misschien wel op een andere manier dan de dokter of specialist voor ogen hebben ~ dan wordt ons dat vaak heel lastig gemaakt. Dan wordt ons vertelt dat dit niet kan werken; dat we heus ‘echt ziek’ zijn. Dat de gevolgen groot en angstwekkend zullen zijn wanneer we niet doen wat zij zeggen.
Hoe we ons voelen en in welke mate we daar zelf de verantwoordelijkheid voor willen dragen is een keuze die ons maar al te graag wordt afgenomen!

En juist daarom is het zo belangrijk dat we zelf kunnen blijven kiezen welk behandeltraject voor ons het juiste pad is naar gezondheid. Naar welzijn. Naar ons goed voelen.
Zelfs wanneer dat pad relatief onbekend is bij onze huisarts of specialist.

Anne Claire Venemans, Zonstraat 118, 3581 MX Utrecht - telefoon: 030 637 3337